понеделник, 7 ноември 2011 г.

Специални лепила, използвани при декупажа-част II


трансферен медиумДекупажът се прави предимно със салфетки. Има обаче и случаи, когато наличните ви салфетки не ви устройват,  а някоя картинка срещната из нета би ви паснала идеално за постигането на целта. Какво се прави в такъв случай?
Принтирате си картинката, която желаете,  (в размерът, който ви е нужен) на обикновен лист. Тук изниква въпросът за това какъв трябва да е принтера. За цветен е ясно, ако искате картинката да има цветове, различни от черното и бялото.:lol: Обаче, лазерен или мастилено-струен?? Най-отговорно смея да твърдя, че няма значение, тъй като съм работила с картинки, разпечатани и на двата вида принтери.
След като картинката е принтирана идва момента със залепянето й на предмета. За целта ви е нужен трансферен медиум. Той бива два вида – за светла основа и за тъмна основа.
трансферен медиум
Как се работи с него: Картинката се намазва от лицевата страна и се залепя на предмета. Обърнете внимание, че при това положение ще се получи огледален образ на изображението, което налага то да бъде обработено предварително с някаква програма, за да може като го залепите да изглежда както трябва. В случай, че това за вас няма значение може и да не обработвате картинката предварително, но ако на нея има надпис,  то той след залепянето ще се обърне огледално, ако не сте обработили изображението предварително.  (и  ще се чете трудно, ако изобщо се чете.)
След като сте  залепили картинката върху предмета, с мека, суха кърпа изкарайте внимателно въздуха, ако има такъв. Важно е, защото в случай, че остане въздух, при следващия етап на работа ще имате проблеми. Изкарали сте въздуха. Какво следва? Да чакате! (Да, знам, че чакането е трудна работа! Но можете да излезете да изпиете едно кафе или една бира.)  Минимум, ама наистина минимум 5-6 часа. Максимум 24. (при чакане 24 часа няма да минете само с една бира :mrgreen: ) Разбира се, че е по-добре да изчакате 24 часа. След което взимате влажна  и чиста гъба (става и такава за миене на чинии) и започвате да мокрите картинката внимателно. Когато я намокрите цялата, можете да започнете с върха на пръстите си (по-точно с възглавничките им) да белите горния слой хартия, докато се получи изображението отдолу. Продължавате да белите, докато махнете горния слой хартия от цялата картинка. Изчакайте да изсъхне  и преценете дали има нужда да се коригира на някои места с акрилни бои. Понякога се налага корекция на някои места, които са  обелени повече,  отколкото е нужно. Коригирайте ако се налага и изчакайте боята да изсъхне. Ако резултата ви харесва, можете да преминете към финалната фаза- лакирането с акрилен лак. Препоръчва се да е поне две ръце, като всяко следващо лакиране да е след изсъхването на предишното. Ако резултата все пак не ви харесва - измийте предмета (ако може да се мие) и започнете отначало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар