понеделник, 7 ноември 2011 г.

Декупаж върху различни повърхности

Декупаж може да се прави върху всичко. Всяка повърхност обаче си има своите тънкости при работата.
При всички повърхности се спазва правилото основата да е светъл цвят, най-добре бял.
Декупаж върху порцелан
Започвам с порцеланът, защото той е сякаш най-лесният за работа.
Ако порцеланът е с бял цвят (защото има и цветен) нещата са сравнително прости. Изрязвате желания мотив, налагате  го, докато решите къде ще е най-удачно да го залепите.  След това залепяте мотива с порцелан поч /медиум/ или лак-лепило за порцелан и стъкло и изпичате според указанията на производителя.
Ако не желаете да печете можете да минете две ръце със специализираното лепило и след изсъхването му  поне две ръце акрилен лак. Като всяко следващо лакиране е след изсъхването на предишното.
Декупаж върху стъкло
Стъклото става изключително ефектно когато се декорира с декупаж, но за съжаление изисква повече време, търпение и материали.
Като начало трябва да помислите как да направите основата бяла.
Единият вариант е да се боядиса с бяла акрилна боя целият стъклен предмет, например чаша, за да се боядиса обаче с акрилна боя,  стъклото трябва да се  обработи предварително с glass medium, който след изсъхването си  спомага за равномерното нанасяне на боята и предотвратява нейното „свличане.“
Когато сте постигнали светлата основа  ви остава да залепите избрания мотив. Работи се, както при декупаж върху порцелан, използва  се същото лепило и стъпките на работа са същите.
За съжаление обаче, този начин не винаги е най-добрият, защото може да искате да оставите и чисти участъци от стъклото, а да залепите салфетка само на някои места. Тогава начинът на работа е следният:
Изрязвате желаната картинка, например сърце. Отделяте един от белите пластове салфетка и го залепяте с лепилото на желаното от вас място. Изчаквате да изсъхне и минавате с бяла акрилна боя само белият слой, който сте залепили, а отстрани оставате стъклото чисто. След изсъхването й можете да залепите цветния слой от салфетката. Изпичате според указанията на производителя на лепилото, което сте ползвали.
Декупаж върху дърво
Тук правилото за светла основа важи в пълна сила, но ако дървото ви се стори подходящо можете да работите въху него без предварително да сте минали с бяла акрилна боя. В такъв случай обаче, цветовете няма да са наситени, а ще стоят бледи и някак ефирни. По-скоро като избелели.
Освен това, при дървото трябва да се внимава да няма  дупки и неравности, които значително затрудняват работата. Не че не може да се работи и върху неравностите, но е по-трудно, тъй като значително  улесняват разкъсването на салфетката.
Ако желаете да изравните дупките, може да използвате релефна паста или кит за дърво, а дори и акрилен пълнител или санитарен силикон. След запълването на дупките изчаквате материала, който сте ползвали да изсъхне и внимателно минавате със ситна  шкурка цялата повърхност. Избърсвате с влажен парцал.
След което основата ви е готова да започнете работа.
Реда на работа е ясен. Боядисвате в бяло, лепите салфетката, изглаждате гънките, изчаквате да изсъхне и лакирате поне два пъти. Особеното тук е, че се работи с арт поч или универсален медиум. Той не се пече.
Декупаж върху метал  и ПВЦ  (или пластмаса)
И метала,  и пластмасата трябва да бъдат предварително зашкурени, за да може да хване боя върху тях. Ако те от самото начало са бели, боядисването им се пропуска, а заедно с него и зашкуряването също.
Работи се с арт поч или при металът може да се работи с порцелан поч и да се изпече.
Накрая лакирате с акрилен лак.
Ако не желаете да шкурите, можете да облепите предмета с  няколко слоя  бинт , който се залепя с разредено лепило Ц 200. Повърхността в този случай обаче остава на дребни квадратчета от бинта.
Декупаж върху текстил
Използва се специлано лепило предназначено за декупаж върху текстил. След залепяето на картинката, следвайте указанията за работа  върху лепилото. Препоръчва се дрехи и тъкани, върху които има декупаж да се перат на ръка.
Декупаж въху свещ
И за работа върху свещи има специално лепило, но досега в България не съм виждала да се продава. Особеното при него е, че позволява на картинката да се „разтвори“ по някакъв начин и свещта да гори равномерно и заедно с картинката.
За декупаж върху свещ   може да се използва и унивесалният медиум, или разтворено с малко вода лепило Ц 200. Ако свещта ще се ползва, можете да пропуснете лакирането. Ако се прави само за украса на интериора, лакирайте един път с акрилен лак за блясък.
Има и още един начин за декупаж върху свещ, а именно с нагорещена лъжица.
Изпъкналата част на лъжица се нагорещява на огън и с нея се минава върху картинката, която е сложена на свещта. От топлото восъкът се размеква и картинката остава на свещта.
Имайте предвид че ако не сте използвали специално лепило,  картинката няма да изгори заедно със свещта, а ще остане като „стена“. Уф, не мога да го обясня като хората! :oops:
Както и да е, във всеки случай не оставяйте декупажирана свещ да гори без надзор!!
Декупаж върху кожа  
Никога не съм правила декупаж върху кожа и не съм много запозната. Предполагам, че и за него си има специално лепило, но не мога да твърдя със сигурност. Ако някой от четящите тук знае нещо по въпроса ще се радвам да го сподели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар