понеделник, 7 ноември 2011 г.

Специални лепила, използвани при декупажа-част IТова е едно от специалните лепила, които се използват при декупажа. Използва се за постигане ефект на състаряване на предметите. Употребата му е лесна, а ефекта е бърз.
За да постигнете състарен ефект трябва да боядисате предмета в цвят, какъвто искате да са пукнатините, например бяло. След като изсъхне, нанасяте краклето в една посока със синтетична четка. Изчаквате краклето да изсъхне и отгоре нанасяте контрастния цвят, например червено. След като веднъж сте минали с боя, не трябва да повтаряте, за да не се „свлече“ краклето.  Ще се получи красива червена повърхност с бели пукнатини. Важно е да се знае, че колкото по-дебело сте нанесли краклето, толкова по-широки ще са пукнатините. Накрая се фиксира с акрилен лак.

Двуфазно кракле е друго специално средство,  използвано в декупажа. Нарича се двуфазно, защото се нанася в две фази. Може да се използва и преди  и след нанасянето на акрилна боя или салфетка.
Начин на употреба: Нанасяте стъпка едно и изчаквате да изсъхне. Отгоре нанасяте  стъпка две. Напукването се получава почти веднага. След изсъхването можете да боядисате в желан от вас цвят с акрилна боя.
Трикче: След изсъхването и боядисването, можете да втриете в пукнатините цвят по ваше желание, като разредите акрилна боя от избрания цвят с ленено масло. Разбъркайте добре и опитайте на  някое  мъничко, скатано местенце  да втриете боята с пръсти. Веднага след това избършете със салфетка. В пукнатините трябва да остане боя, без основния цвят да се промени. Фиксира се с акрилен лак.  Continue reading ‘Специални лепила, използвани при декупажа-част I’

Няма коментари:

Публикуване на коментар